Derivat financer

«Derivat» redirigeix aquí. Si cerqueu la producció derivada, vegeu «Sèrie derivada».

Un derivat financer, actiu derivat, instrument derivat o simplement derivat, és un instrument financer que es caracteritza pel fet que el seu preu es deriva del preu d'un altre valor financer, raó per la qual s'anomena a aquest darrer actiu subjacent.[1] Els actius subjacents més comuns per a derivats són accions, bons, matèries primeres, monedes, tipus d'interès i índexs de mercat.

Generalment prenen forma de contracte amb el qual dues parts acorden una transacció basada en el valor d'un actiu subjacent o una altra dada, en un punt particular en el temps. La classificació general de derivats són els futurs, els forwards, les opcions, i les permutes.

Els dos principals derivats financers són els futurs i les opcions:

  • El seu valor canvia en resposta als canvis d'una taxa d'interès, d'un preu de les accions, d'un preu de primeres matèries cotitzades, d'una taxa de canvi de monedes, d'un índex o d'un indicador de preus, d'una qualificació o d'un índex creditici o d'una variable semblant a les anteriors, els actius subjacents.
  • Requereix una inversió inicial neta molt petita o nul·la, respecte a un altre tipus de contractes que tenen una resposta semblant davant de canvis en les condicions del mercat.
  • Es liquidarà en una data futura.

Developed by StudentB